FAQ

Iz Partis Wiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

Informacije o strani

Sem nov. Kaj je sistem BitTorrent, kaj je Partis, kako ga uporabljam?

Vse potrebne informacije najdete v kratkem vodiču na Glavni strani.

Ali so na Partisu kakšna pravila?

Vse o pravilih si lahko preberete tu: http://www.partis.si/podpora/pravilnik in http://wiki.partis.si/index.php?title=Pravila_za_uporabo_Partis_foruma

Kaj je v sistemu BitTorrent najbolj pomembno?

Najbolj pomembno je, da skrbite za svoje razmerje (ratio) in ga držite vsaj na 1, ter s tem zagotovite pošteno delitev datotek med vsemi uporabniki.


Prijava in registracija

Ali lahko imam več uporabniških računov?

Ne. Vsak posameznik ima pravico samo do enega uporabniškega računa. Uporabniki z več računi bodo ustrezno sankcionirani.

Zakaj nisem dobil potrditvenega emaila pri registraciji?

Vaš e-mail odjemalec ga je verjetno zaznal kot spam e-mail, zato ga poskusite poiskati v datoteki za odpadne e-maile ali pa poskusite s katerim drugim.

Ali lahko z istim email naslovom naredim več računov?

Račun lahko ustvarite le 1x z enim uporabniškim imenom. Z enim email naslovom ne more registrirati več računov. Email naslov je zaseden tako dolgo dokler je v bazi uporabnikov.

Kako si naj povrnem izgubljeno geslo?

Za povrnitev gesla uporabite ta obrazec. Dobili boste e-mail s katerim boste potrdili zahtevo po novem geslu in prejeli boste še drugega, ki bo vseboval na novo zgenerirano geslo do naše strani.

Kaj storiti če ne dobim emaila za potrditev in kreiranje novega gesla?

V tem primeru se obrnite na email naslov pozabljenogeslo@partis.si in bodo vse vaše težave rešili. Pripišite prosim svoje uporabniško ime in email naslov z katerim ste račun kreirali.

Kaj moram storiti če se pri izpolnitvi registracijskega obrazca prikaže rajko?

V tem primeru se obrnite ne podporo uporabnikov na email naslov podpora@partis.si. Pripišite prosim svoje uporabniško ime in email naslov z katerim ste račun kreirali.


Uporabniki

Je možno račun parkirati oz. kdaj se račun izbriše zaradi neaktivnosti?

Računa ni možno parkirati. Doba neaktivnosti po kateri vam pobrišemo račun je 3 mesece in pri tem imaste status user. VIP uporabnikov se ne briše.

Mi lahko preimenujete uporabniško ime?

Tega žal ne počnemo v nobenem primeru! Lahko pa si pod urejanjem profila sami spremenite vzdevek.

Kako si naj zbrišem svoj uporabniški račun?

Računov osebje ne briše. Brišejo se le avtomatsko v primeru večmesečne neaktivnosti.

Lahko ostali uporabniki vidijo moj IP naslov?

Vaš IP naslov je viden samo vam in osebju, ostali uporabniki ga ne vidijo.

Za katere napake se mi lahko doda opozorilo in kaj to pomeni zame?

Opozorilo lahko dobite ob bodisi manjših, bodisi večjih kršitvah pravilnika. To zajema storjen hit&run, torej nesejanje torrenta takoj po prenosu, neprimerno oz. vulgarno komentiranje in pisanje na forumu, nadlegovanje osebja in souporabnikov, nepooblaščeno oglaševanje na strani ali v opisu torrenta in podobno. Ko prejmete peto opozorilo, ste izključeni iz sistema (ban).

Kako postanem Uploader (DJ,...)?

V mojem profilu izberete rubriko POSTAL BI... in pošljete prošnjo administraciji, ki nato ukrepa naprej glede na določene lastnosti uporabnika (npr. za uploaderja linija, naloženi podatki, ratio, prizadevnost...). Več o tem si lahko preberite http://wiki.partis.si/index.php?title=Kako_izpolniti_pro%C5%A1njo_za_status_uploaderja

Zakaj se ne morem povezati na stran?

Tracker je ugotovil, da ne morate sprejemati povezav, saj ste za firewallom ali routerjem (NAT). Nihče se ne bo mogel povezati na vas in vi ne boste mogli uploadati. Vaš problem lahko rešite tako, da odprete porte, ki so uporabljeni za normalno delovanje.Več informacij boste našli na PortForward.

  • Preverite pri svojem ponudniku internetnih storitev, ali blokira določene porte.
  • Preverite v svojem torrent klientu, če imate vklopljeno šifriranje (encryption).
  • Pri firewallu, mora biti port na njem odprt.
  • Pri routerju, mora biti nastavljena preusmeritev porta ("port forwarding") na (notranji) IP vašega računalnika.

Če želite ostati povezani, morate obvezno izbrati port večji od 1024 (saj so porti manjši od tega rezervirani za druge servise).

Kako si v profilu uredim avatar, ali so glede njega kakšne omejitve?

Na splošno glede avatarjev ni omejitev, za urejanje avatarja enostavno greste pod urejanje profila, in pri okencu nov avatar poiščete sliko na svojem računalniku, ki pa jo sistem sam pomanjša. Pri izbiri slike bodite pozorni, da ne bo žaljiva ali neokusna (rasizem, mučenje živali/ljudi...).

Ukradli so mi račun, kaj naj storim?

V primeru, da vam nekdo ukrade račun, ste za to v celoti sami krivi, ker ste uporabljali slabo zavarovana gesla ali pa jih celo povedali v javnosti. Vseeno v tem primeru o tem obvestite člana osebja in mu razložite problem. Le-ta bo sprožil raziskavo in, če bo ugotovljena zloraba, vam bomo povrnili račun, storilca pa za vedno izključili iz naše skupnosti. Ker pa je take storilce težko izslediti in kaznovati, vseeno priporočamo previdnost.

  • Izmislite si varno geslo, ki naj ne vsebuje očitnih priljublenih besed iz vašega življenja (npr. imena domačih živali, družine, rojstnega datuma...). Vsebuje naj čim bolj naključno sestavo črk, številk in znakov in naj bo dolgo vsaj 8 mest.
  • Geslo si zapišite na varno mesto, ki ni dosegljivo javnosti.
  • Gesla NIKOLI ne izdajajte v javnosti.
  • Geslo zamenjujte na nek določen čas.
  • Če že uporabljate javne računalnike, vedno pobrišite zgodovino, piškotke ter se odjavite.

Zakaj sem prejel opozorilo za goljufanje?

Sistem Vam je dodelil opozorilo zaradi goljufanja pri uploadanju! V kolikor to niste storili se obrnite na podporo uporabnikom oғιcιr


Donacije

Kam gredo donacije?

Denar, ki se nabere preko donacij se porabi za plačilo stroškov gostovanja, vzdrževanja strani ter nadgrajevanja strojne opreme.

Kako lahko doniram?

Vsi možni načini in postopki so opisani tu http://www.partis.si/partis/donacije


Downloadanje, uploadanje

Zakaj moram skrbeti za svoj ratio?

Ratio sistem skrbi, da je deljenje podatkov med uporabniki pošteno, zato ga je treba držati vsaj na 1. Če imate nizek ratio, potem ne delite dovolj z ostalimi in se vas zato tudi primerno kaznuje z opozorilom ali banom.

Kako si naj zvišam ratio?

Prenesite si čimbolj nov/zdrav torrent, ki še ima veliko pijavk, s katerim boste lahko nato sejali dokler se vam ratio ne zviša. Ratio si lahko izboljšate tudi s pomočjo freeleech torrentovi in donacij.

Zakaj mi stran ne šteje mojega prenosa?

Najprej poskrbite, da uporabljajte pravilno nastavljen uTorrent -Nastavitve uTorrent. Stran je mogoče preobremenjena in se vaš klient v tistem trenutku ne more povezati z njo. V vašem klientu poiščite, če vam klient izpisuje kakšno napako in le-to sporočite osebju, če se stvar ne ponavlja dalj časa.

Kaj je to "hit and run" (tudi "hit&run" ali "H&R")?

Ko prenesete nek torrent, ga morate naprej deliti z drugimi (morate sejati). Če torrent samo prenesete in ga nato izbrišete v bistvu ne naredite nobene koristi, smisel Partisa pa je pretok informacij. Če boste torrent takoj izbrisali boste dobili opozorilo, po večjem številu opozoril, pa vas lahko tudi izključimo iz skupnosti. Hit and Run opozorilo lahko dobite za sejanje torrenta pod razmerjem 1:1. Prav tako ne smemo pozabiti, da moramo FreeLeech torrent odsejati do razmerja 1.

Kaj pomeni, da je torrent freeleech?

Pri torrentu, ki je freeleech se vam štejejo samo naloženi podatki, ne pa prenešeni.

Ali moram torrent freeleech prav tako odsejati do razmerja 1?

FreeLech torrent prav tako morate odsejati do razmerja 1. Tukaj vam ponujamo bonus točke pri prenašanju.

Kako lahko naložim torrent kot FreeLeech?

Tega vi ne morete storiti, FreeLech lahko torrentu dodeli samo osebje. Za FreeLeech je prepovedano zaprositi, v primeru prošnje, je uporabniku dodeljeno opozorilo.

Kam včasih izginejo torrenti?

Nalagalec lahko izbriše torrent zaradi storjene napake. Torrent ni ustrezal pravilom. Torrent je že naložen na strani.

Zakaj se mi včasih prenos ustavi pri 99.9%?

Torrent je sestavljen iz večih delčkov, zaradi česar pa se lahko zgodi, da se kateri noče prenesti ali pa je nalagalec spremenil svoj direktorij po tem, ko je že naredil torrent datoteko. Običajno se taka stvar reši z brisanjem torrenta, nalagalec pa ga mora še enkrat naložiti, vi pa nadaljujete prenos od tam kjer ste ostali.

Ali lahko pomagam sejati torrent, ki sem ga dobil drugje?

To lahko storite, a se pred tem prepričajte, da vaš torrent vsebuje enake datoteke kot ta, ki je naložen na strani. V primeru, da jih ne, lahko pride do težav, zato raje ne pomagajte sejati.

Kaj naj storim, če se mi download prekine in hočem ponovno nadaljevati od tam kjer sem ostal?

Ponovno prenesite torrent s strani in za download direktorij izberite isto mapo kot prej. Program vam bo naredil "hash check" in nadaljevali boste od tam kjer ste prej končali.

Zakaj ne morem uploadati?

Pravico do uploadanja imajo samo nekateri uporabniki (uploaderji). To lahko postanete tako, da zaprosite za ta status, nato pa bo administracija preverila vašo prošnjo in vam ga v primeru ustreznosti dodelila.

Zakaj dobim Napačen passkey (-0) napako?

Napaka se lahko pojavi zato, ker prenesen torrent nima dodeljenega passkeya oz. je le-ta enak 0. Napako odpravite tako, da torrent še enkrat prenesete s trackerja in jo zaženete v vašem klientu, tisto brez passkeya, pa lahko zbrišete.

Želim povečati hitrost downloadanja. Kaj naj storim?

Hitrost downloada je predvsem odvisna od razmerja med seederji in leecherji. Pri novih, bolj popularnih torrentih je hitrost downloada ponavadi manjša, kot pri starejših. Če želite višjo hitrost, poskušajte upoštevati naslednje: ne downloadajte takoj novih torrentov, omejite število sočasnih povezav (download/upload) (odvisno od operacijskega sistema), pustite času čas. Pri torrentih, ki pa že imajo veliko število sejalcev, pa je hitrost ponavadi odvisna kar od hitrosti vaše internetne povezave.

Seedbox

Ali lahko uporabljam seedbox?

Seedbox lahko uporabljate, vendar ga je potrebno pred tem prijaviti, da se izognete ostalim nevšečnosti.

Kje oz. komu lahko prijavim seedbox?

Seedbox lahko prijavite pri podpori uporabnikom oғιcιr

Zakaj ne morem prenašati (downloadati) z seedbox?

Če ne morate prenašati (downloadati) je vaš seedbox najverjetneje banani.


Kaj pa, če odgovora na moje vprašanje ni tukaj?

V tem primeru najprej preiščite naš Wiki v celoti, saj vsebuje večino odgovorov na vaša vprašanja. Preiščite tudi forum. Če še vedno ne najdete odgovora, kontaktirajte uporabnika Podpora uporabnikom ali na email podpora@partis.si. Pripišite prosim svoje uporabniško ime in email naslov z katerim ste račun kreirali.
Zadnja posodobitev 02.01.2017