Glavna stran

Iz Partis Wiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Dobrodošli na Partis.si wiki. Vsi, ki želite dopolniti zbirko člankov partis wiki-ja preberite Navodila za urejanje wiki-ja.

Vsebina

Kratek uvod v BitTorrent

Protokol BitTorrent že nekaj let velja za enega izmed najpopularnejših načinov spletne izmenjave predvsem večjih datotek. Torrent je datoteka s končnico .torrent, ki je nosilec informacij o lokaciji ter lastnostih drugih datotek. Prestavlja torej most med ponudnikom in povpraševalcem. Sledilniki (ang. Trackers) so spletna mesta, ki ponujajo prenose datotek s končnico .torrent in s tem gradijo svoje omrežje med seboj povezanih uporabnikov. Prenosi v omrežju te vrste so zelo responzivni in dosegajo velike hitrosti zaradi specifičnega načina izmenjave. Iskana končna datoteka ni gostovana na nobenem spletnem strežniku, pač pa so nosilci datoteke ali koščkov datoteke uporabniki v omrežju. Datoteke se v omrežju ne delijo kot posamezen kos, pač pa je vsaka datoteka razdeljena na več majhnih delov. To omogoči predvsem neodvisnost od posameznega vira datoteke.

Poenostavljeno bi si BitTorrent omrežje lahko predstavljali takole: Prvi uporabnik s pomočjo datoteke .torrent na sledilniku ponudi ostalim uporabnikom vse potrebne informacije o svoji knjigi. Ostali uporabniki ne prenašajo celotne knjige hkrati, pač pa odjemajo posamezne liste knjige po celotnem omrežju in si tako sestavijo svojo novo identično knjigo. Tudi če postane prvotni ponudnik knjige nedosegljiv, odjemalci (ang. clients) ostalih uporabnikov preostale liste knjige pridobijo drugod po omrežju.

Hitrost omrežja temelji predvsem na uspešni kolaboraciji med uporabniki, kar pomeni da uporabniki po prenosu željene datoteke ohranijo aktiven prenos in datoteko ponujajo še ostalim udeležencem v omrežju. Privatni sledilniki to nadzorujejo s sistemom razmerja (ang. ratio), pri čemer mora uporabnik ohranjati enako razmerje med količino oddanih in prenešenih podatkov, v nasprotnem primeru pa je izključen iz skupnosti.
Vir: http://torrenti.si

Želim prenašati!

Pridobitev torrent odjemalca

Prvi korak predstavlja pridobitev vašega torrent odjemalca. Odjemalec (client) je aplikacija, ki odpira spletne datoteke .torrent, od njih pridobi ustrezne informacije in vodi prenos datoteke iz omrežja. Najbolj priljubljen, razširjen in tudi najbolj priporočljiv program te vrste na Partis.si za Windows platformo je uTorrent. Mac OSX in UNIX uporabniki pa radi posežejo po Transmission ali kateri drugi torrent odjemalec ki je zapisani na dnu strani.

Sledilniki

Kot drugo morate najti poti do željenih torrent datotek. Tukaj vam na pomoč priskočijo sledilniki (Partis.si). Registracija na teh skupnostih vas bo pripeljala do možnosti brskanja in iskanja po željenih datotekah. Vsekakor si ob registraciji pozorno preberite Pravilnik in FAQ za uspešno udejstvovanje v omrežju.

Prenos

Ko najdete svoje željene torrente, jih prenesite in odprite z vašim torrent odjemalcem. Prenos se bo pričel. Po koncu prenosa vsekakor ne pozabite na sejanje ostalim uporabnikom. Za optimalne prenose si je dobro torrent odjemalce tudi pravilno nastaviti. Čestitamo, uspešno ste opravili svoj prvi prenos s pomočjo protokola BitTorrent.

Nujno branje za vse člane Partis.si:

Uporabniški statusi in skupine:

Pravila in napotki za nalagalce/uploaderje:

Pravila in napotki za reporterje:

Članki:

Vodiči:

Vodiči za pravilne nastavitve torrent odjemalcev:

µTorrenta vodiči: (Windows/Mac/Linux)


Ostali torrent client vodiči: