Nameščanje Windows XP (podrobno)

Iz Partis Wiki
Skoči na: navigacija, iskanje

1:Računalnik prižgite in vstavite namestitveno zgoščenko Windows XP. Ko nas bo namestitveni program vprašal "Boot from CD", pritisnite katerokoli tipko in namestitev se bo začela. V primeru, da nas tega ne vpraša, bo potrebno v BIOS-u nastaviti pravilno zaporednje enot, ki jo sistem preveri ob zagonu.

111.jpg


2: Namestitev nas je popeljala do okna Welcome to Setup. Potrdite na tipko ENTER.

222.jpg


3: Pred seboj imamo okno, kjer je napisano vse v zvezi z licencami itd.. Nekateri to preberejo, nekateri ne. Če se boste strinjali z pogoji, pritisnite na tipko F8.

333.jpg


4: Namestitev nas sprašuje koliko particij bomo imeli (c:, d: ...). Ker v tej lekciji še nimamo nastavljenih particij, bomo ustvarili novo. Pritisnite tipko C.

444.jpg


5: V polje za določanje velikosti particije vpišite maksimalno številko, ki jo lahko. Če bi radi ustvarili particjo D in E, potem določite manjšo število in kasneje ponovite postopek.

555.jpg


6: Particja je ustvarjena. Potrdite spremembe na tipko ENTER.

666.jpg


7: Potrebno bo formatirat prej ustvarjeno particijo. Izberite Format the partiton using the NTFS file system in pritisnite tipko ENTER.

777.jpg


8:Particija se formatira in bo potrebno počakati nekaj časa.

888.jpg


9:Ko bo particija formatirana in pripravljena, bo namestitev začela kopirati potrebne datoteke za namestitev Windows XP.

999.jpg


10: Po nekaj minutnem kopiranju in namestitvah, se računalnik na novo zažene...

100.jpg


11: Sedaj poteka namestitev v grafičnem vmesniku. Preberite si novosti, ki vam jih prinašajo Windows XP ali pa si med čakanjem skuhajte kavo

1111.jpg


12: Okno za reginalne nastavitve se prikaže. Po vsej verjetnosti boste določili slovenski jezik Kliknite na gumb Customize.

120.jpg


13: Odpre se vam novo okno. V obeh izbirnikih določite Slovenian. Zgoraj kliknite na zavihek Laungages in nato na gumb Details ...

130.jpg


14: V novem oknu kliknite na gumb Add..., izberite v zgornjem zavihku Slovenian in potrdite spremembe na gumb OK. Nato pa v polju Default input language izberite Slovenian - Slovenian in potrdite na gumb OK.

140.jpg


15: Kliknite še na zavihek Advanced, izberite spet Slovenian in potrdite spremembe na gumb OK. Slovenski jezik smo pravilno nastavili. Kliknite na gumb Next, da boste nadaljevali z namestivjo...

150.jpg


16: Prikaže se okno, kjer vpištemo naše ime in podjetje (ni obvezno). Potem pa kliknite na gumb Next, da boste nadaljevali z namestivjo.

160.jpg


17: Sedaj pa nas namestitev vpraša za licenčno kodo, ki smo jo dobili ob nakupu računalnika. Vnesite previdno številke in potrdite na gumb Next.

170.jpg


18:Prikaže se novo okno. V Computer name vpišite Hišni računalnik ali podobno. Gesla trenutno ne bomo nastavljali, tako da kliknitena gumb Next.

180.jpg


19: V polju Time Zone preko izbirnika določite (GMT +01:00) Belgrade, Bratislava, Budapest, Ljubljana, Prague. Automatically adjust clock for daylight saving changes naj ostane izbrano. Kliknite na gumb Next in počakajte nekaj minut...

190.jpg


20: Prikaže se nam okno z mrežnimi nastavitvami. Pustite označeno Typical settings in potrdite na gumb Next. Izberite Custom settings, če želite nastavite mrežne nastqavitve takoj.

200.jpg


21: V novem oknu pustite WORKGROUP in potrdite na gumb Next. Naprednejši uporabniki lahko tukaj nastavijo pravilno ime skupine in tako omogočijo računalniku, da se takoj ob namestitvi poveže v delovno skupino.

210.jpg


22: Čarovnik ima sedaj vse potrebne podatke za dokončanje namestitve. To lahko traja nekaj minut, zato si skuhajte čaj ali pa naredite kako vajo in si pretegnite mišice...

220.jpg


23: Namestitev bo avtomatsko nastavila večjo ločljivost in nam izboljšala delo z računalnikom. Kliknite na gumb OK. Kasneje bo potrebno še enkrat potrditi spremembe na gumb OK.

Slika:230.jpg


24:Prikaže se čarovnik z dobrodošlico. Pritisnite na gumb Next, potem na naslednji strani označite Help protect my PC by turning on Automatic Updates now in potrdite spremembe na gumb Next. Računalnik bo preveril, če imate spletno povezavo. Preskočite to preverjanje z klikom na gumb Skip. Potem se prikaže stran z registracijo.Označite No, not at this time in kliknite na gumb Next. V oknu, kjer bo potrebno vnesti imena uporabnikov, vpišite svoje ime ali vzdevek in potrdite na gumb Next. Namestitev je zaključena. Kliknite na gumb Finish.

Slika:230.jpg